lammetjes stelen - Reisverslag uit Klemskerke, België van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu lammetjes stelen - Reisverslag uit Klemskerke, België van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu

lammetjes stelen

Door: Eline

Blijf op de hoogte en volg Eline Jessica

28 Maart 2020 | België, Klemskerke

Een geit heeft afgelammerd. Nog voor ze op kon staan en zich om kon draaien om haar kind te bekijken is het afgepakt door een andere geit. De moeder doet vergeefse pogingen om in de buurt te komen, maar de dief is vastberaden. Ze houdt het lammetje tussen haar voorpoten en niemand mag erbij. De moeder van dit lam heeft pech. De dief is volledig overtuigd dat dit haar kind is, de moedergeit staat er sip naast.

Dit soort dingen zie ik vaker. Meestal zijn het geiten die zelf op het punt staan af te lammeren. De overtuiging van de onjuiste conclusie van deze geit (dat het haar lam zou zijn) baart me zorgen. Haar realiteit komt niet overeen met de waarheid. Vaak vragen mensen, waarom halen jullie de lammeren weg? Nou, dit is een goed voorbeeld. Geiten zijn te goede moeders en als een geit zo'n lam afpakt en het drinkt geen goede biest ziet het er slecht uit voor de gezondheid van het lam.

Ik ben nu een aantal weken op een biologische geitenhouderij aan de slag en het geeft veel stof tot nadenken. Hier wordt voor de melkgeiten geen antibiotica gebruikt. Waarom? Omdat het niet nodig is. Ik weet uit ervaring hoe ziek geiten kunnen worden en hoe snel ze dood kunnen gaan. Ook hier zie ik zieke geiten, met dezelfde ziektes, maar ook hoe ze met homeopathie en natuurlijke middelen herstellen. Een clostridiuminfectie of baarmoederontsteking behandelen zonder antibiotica? Ik had het nooit voor mogelijk gehouden. Maar deze geiten herstellen sneller en beter dan ik met antibioticagebruik gewend ben.

Dat was het moment dat er een kwartje met het formaat van een ijsschots viel bij mij. Alle keren dat ik ziek ben geweest en antibiotica of antischimmelmiddel voorgeschreven kreeg, was ik doodziek. Ik voelde me wekenlang hondsberoerd, moest veel overgeven en was algemeen ellendig. Het herstel duurde eindeloos. Elke keer dacht ik, jeetje, dit was een vervelende kwaal, het is maar goed dat ik antibiotica genomen heb anders was het nog erger geweest. Nu denk ik... was het geneesmiddel niet veel erger dan de kwaal?

Het belang van een goede darmflora bij veel dieren, daar ben ik bekend mee. Voor Villa het paard is probiotica een wondermiddel geweest in een totaal uitzichtloze toestand. En sinds ik zelf na een tablet tegen een hardnekkige schimmelinfectie dagen aan het overgeven was, heeft een probioticakuur uitkomst geboden. Het was een wondermiddel. Sindsdien ben ik overtuigd van het belang van een goede darmflora, voor mens en dier. Vanaf nu ga ik zorgvuldig overwegen... is het middel niet erger dan de kwaal?