Het omslagpunt
Door: Eline
Blijf op de hoogte en volg Eline Jessica
21 Januari 2021 | Spanje, Nagore
Het is ontzettend interessant om meer te horen over de groepsprocessen en de rol van individuele personen daarin. Hoe vaste werktijden niet werken en ze een geheel vrij systeem hanteren. En hoe verloren nieuwe mensen zich daarin kunnen voelen (zoals ik). Maar dat een gestructureerd systeem veel slechter werkt, spreken ze uit ervaring.
Een avond hadden we het over het ego. Bewustwording van het ego en wat het doet. Hoeveel therapie ze als groep en als individuen gedaan hebben. En hoeveel persoonlijke ontwikkeling en zelfkennis het vraagt om succesvol in een community te kunnen leven.
Het gevaar van vergelijken. Vergelijken gebeurt als iemand zich slecht voelt. Want jezelf vergelijken met anderen komt over het algemeen neer op iemand vinden die er volgens jouw vergelijking slechter vanaf komt zodat jij jezelf wat beter voelt. Ten koste van een ander. Vergelijken is heel destructief gedrag, maar een patroon waar mensen snel in terugvallen. Het is een signaal.
Op de vraag "heb je op de berg gewerkt vandaag?" Was mijn antwoord, nee. "Nee, ik heb alleen de schapen gevoerd vandaag." ALLEEN. Dat woord werd er meteen uitgepikt. En hij had gelijk. Ik veroordeelde mezelf dat ik niks anders gedaan had dan schapen eten geven. Om preciezer te zijn omdat ik me slecht voel dat ik niet meer dan dat gedaan heb. Ik wilde me al excuseren dat ik slecht geslapen had maar realiseerde me dat dat helemaal niet hoefde. Dus ging ik verder in mijn hoofd. Ik heb ook zijn dochter geholpen met haar huiswerk Engels en.. en.. en... Nouja en het bier-in-wording in de brouwerij geproefd. Tegelijkertijd dacht ik dat die vraag een test was om te zien of ik wel genoeg gewerkt had vandaag om bij te dragen aan de community. Maar eigenlijk was dat allemaal op hol geslagen fantasie. Hij vroeg alleen of ik op de berg geweest was. Nou, nee dus. Dat is alles.
We hebben het nog een poosje gehad over verjaarde gedachtepatronen en hoe die ons niet helpen, met "ik heb alleen schapen gevoerd" als goed voorbeeld.
21 Januari 2021 - 11:52
Alet:
Waardevol Eli -
22 Januari 2021 - 11:38
Tim:
Zeker mooi! Fijn met gelijkgestemden! Blij voor je!