Corona in community - Reisverslag uit Nagore, Spanje van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu Corona in community - Reisverslag uit Nagore, Spanje van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu

Corona in community

Door: Eline

Blijf op de hoogte en volg Eline Jessica

08 December 2020 | Spanje, Nagore

Feitelijk zijn we een groot huishouden. We hebben dan wel aparte slaapkamers maar delen de keuken, eetkamer, badkamers, wasmachines en een giga woonkamer (en nog veel meer). Het hele dorp is ons huis en de bergen de achtertuin. Vanmiddag hebben we menselijke torens gemaakt. We stonden letterlijk met 13 mensen op 1,5 vierkante meter. Op elkaar gestapeld, dat wel. Gelukkig heeft de gezamenlijke woonkamer hele hoge plafonds.

Afgelopen weekend was er een groep balfolkies in Lakabe. In eerste instantie was ik razend enthousiast maar al snel had ik door dat ze zich niks van de pandamie aantrokken. Ze hebben illegaal 500 km afgelegd en 2 gesloten grenzen gepasseerd om hier en in de regio balfolk meer bekendheid te geven. Balfolkdansen zoals ik dat ook jaren gedaan heb. Parendansen, rijendansen, groepsdansen... Typisch geval van covidiots vond ik ze, dus ik heb me teruggetrokken.

Tot dusver is Lakabe de coronadans ontsprongen. Regelmatig is er een bijeenkomst om te peilen hoe iedereen zich voelt en of er misschien een verandering in de strategie moet komen. Vandaag hebben we een covidmeeting gehad. In Boodaville noemen we dit soort bijeenkomsten “sharing circles”. Tijdens een sharing circle deel je je gevoel, maar reageer je niet op elkaar. Actief luisteren zonder te oordelen of reageren is een kunst op zich. In Boodaville geven we een object door en alleen degene die dat object vast heeft mag praten. Het object ligt in het midden en wie wilt mag het pakken en legt het naderhand weer terug. Hier gingen we de cirkel af. Tot mijn schrik was ik al als tweede aan de beurt terwijl ik graag de kat uit de boom wilde kijken. Met “pasa” gaf ik de beurt snel door aan degene naast mij. Nadat de andere 20 mensen gesproken hadden, had ik de woorden gevonden en heb ik voor het eerst in het Spaans in een groep gesproken. Wat ik zo fijn vind aan sharing circles is dat simpelweg je gedachten delen en luisteren naar de anderen een gigantisch verschil maakt. Zo simpel als gehoord worden en weten wat andere denken.

Omdat deze mensen in Lakabe te gast waren had ik de aanname gemaakt dat de Lakabebewoners het gedrag van de balfolkies oke vonden. Maar niks bleek minder waar. Zo snel gaat het om aannames te maken en daar conclusies uit te trekken. Contactverstorend. Spreken en naar elkaar luisteren. Verbindend.

• 08 December 2020 - 19:06

Alet:

Mooi geschreven.
    Blijf samen gezond daar!!

• 10 December 2020 - 09:35

Tessa:

Jammer van die balfolkies...
    Maar wat mooi wat je uit die sharing circles haalt! Helend ook lijkt me.