Tijd om naar huis te gaan? - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu Tijd om naar huis te gaan? - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu

Tijd om naar huis te gaan?

Door: Eline

Blijf op de hoogte en volg Eline Jessica

27 Juli 2010 | IJsland, Blönduós

Langzaam beginnen de blog's binnen te druppelen van medestudenten die op buitenlandstage gaan. Leuk! Grappig dat zij nog een groot avontuur voor de boeg hebben terwijl ik over een maand alweer thuis op mijn eigen bank zit. Ja. Over precies een maand ben ik weer thuis. De tijd vliegt.

Het guesthouse is druk bezocht maar niet zo vol als anders. Men is blijkbaar erg geschrokken van de vulkaan en de gevolgen van de economische crisis zijn voelbaar. Desondanks genoeg te doen en is er een zekere regelmaat in de dagen ontstaan. Opstaan, ontbijten, ontbijt voor de gasten, kamers schoonmaken, de was doen, lunchen, 'whatever needs to be done around the farm' (bomen zoeken, verven, een-keer-per-jaar-schoonmaakjes, nog meer bomen zoeken), de was doen, paardrijden, de was doen, gasten ontvangen, avondeten klaarmaken, tafel dekken (voor 2-25 man), zelf eten, gasten eten, zooi opruimen, vaatwasser aan, op de bank neerploffen, voor ik ga slapen een laatste rondje door de guesthouse en dan slapen.

Nu, na 3,5 maand op de boerderij, durf ik te zeggen dat ik mijn draai gevonden heb. Dat duurde lang zeg. En afentoe was het echt niet leuk. Hun logica is de mijne niet, zo bleek vaak. En de manier van communiceren is ook bepaald niet mijn ding. En over gevoel voor humor heb ik het eerder ook al eens gehad... Tot het moment dat ik er helemaal klaar mee was en mijn vertrek aangekondigd heb. Toen bleek tot mijn grote verbazing dat ze graag wilden dat ik bleef. En zoals ik vooraf al had verwacht liet ik me ompraten en ben ik gebleven. En sindsdien is het goed. Gezellig. De logica vat ik nog steeds niet maar er is meer wederzijds begrip voor elkaars (gebrek aan??) logica. En de communicatie is een stuk meer zoals ik die graag wil hebben.
Nu droom ik dat ik afscheid moet nemen maar dat ik helemaal niet weg wil. Dat ik voor altijd hier wil blijven.

Maar ik kan jullie verzekeren, dat is maar een droom. Ik verlang naar een lange zomer en een drukke bruisende stad. En vrienden, familie en bekenden om gezellig mee te hangen, kletsen en lekker lang mee te tafelen. Hollands eten. Zelf koken. Zelf boodschappen doen. Geen 60 km voor de dichtstbijzijnde supermarkt maar 60 meter. Echt waar, ik kom terug.

Vorige week ben ik een paar dagen teruggegaan naar de bewoonde wereld. Bezoek uit Nederland! Ik ben met de bus naar Reykjavik gegaan om ze op te halen (geen student discount in de zomer??!!!). Ik was een beetje vroeg daarom had Thorkell mij opgevist en zijn we samen naar het strand gegaan. Ja, Reykjavik heeft een strand. Wat ik in Blönduós niet kon vermoeden was dat die dag de warmste van het jaar was en dat een zomerjurkje comfortabeler was dan mijn lange broek en t-shirt. Maarja mijn zomerkleren had ik achtergelaten op de farm omdat ik enkel vermoeden had van dit zomerse weer. Balen!
Ik bleef me maar verbazen over al die mensen. De drukte. Al die auto's. Stoplichten. Winkels. Leven. Jeetje.

De rest van die week bleef het prachtig weer en ik heb mijn vader, stiefmoeder en oom de mooiste plekjes van IJsland kunnen laten zien in het beste weer wat je maar kan krijgen. Na 2 dagen Reykjavik zijn we via de Kjölur (hooglandroute) naar het noorden gegaan. Myvatn blijft een schitterende plek, echt waar. Vervolgens via Akureyri terug naar de boerderij gegaan. In Akureyri wilde ik heel graag naar een ruitersportzaak. Ik heb me daar af laten zetten en ben ik later terug naar Akureyri gelift. Mijn eerste liftervaring. Bij de eerste rij auto's waarvoor ik mijn duim opstak stopte al een auto (HELP). Twee IJslanders, typische vikingen met rood haar en lange baarden, zaten voorin. Ik zat achterin met aan mijn voeten een berg vis. Ze waren heel aardig en gezellig en wisten nog een paardenwinkel waar ze mij afgezet hebben. Super ervaring dus!

Terug op de boerderij wachtte mij een verrassing. De familie ging een paar dagen weg en ze vertrokken de volgende ochtend vroeg. De eerste dag zou de zus van Jón komen, de rest was voor mij. Nou was het guesthouse dat weekend niet bijzonder veel werk omdat er een groep zat dus ik heb uren te paard doorgebracht, lekker liggen zonnen in de tuin (het goede weer had inmiddels ook het noorden bereikt) en... genoten van de rust en het overzicht.

• 27 Juli 2010 - 22:14

Cindy:

Mooi verhaal Eline! Super. Jee je komt alweer bijna terug. De vliegt echt hoor. Geniet nog even van je laatste maandje meid!
    Liefs

• 27 Juli 2010 - 22:16

Linde:

tjonge wat vliegt de tijd!
    jammer dat het zo lang heeft geduurd om je draai te vinden, maar fijn dat je er nog een maand van kan genieten.

ben wel blij als je weer terug bent hoor! het is wel een doodsaaie zomer zonder jou (al heb ik nog geen zomer ervaringen met je :P)

• 27 Juli 2010 - 22:20

Wietske:

Over een maand alweer! We zullen nog een beetje zomerse hitte voor je bewaren. Zodat je weer even kan verlangen naar een koel ijslands briesje ;-)

• 28 Juli 2010 - 05:51

Ivo:

Dus je komt nog terug ook! Wat gaaf :P

• 28 Juli 2010 - 08:14

Pascal:

Wat is de tijd voorbij gevlogen! Kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat we met 34034 mensen op je kleine kamertje zaten!

Heb je blogs zeker met plezier gelezen en begin nu steeds meer zin te krijgen in mijn reis naar Azië volgend jaar maart en april(ik ga maar een maand, maartoch)

Veel plezier nog!

Xx Pascal

• 28 Juli 2010 - 11:27

Danielle:

Ik ben blij voor je dat je toch zo positief terugkijkt op je verblijf in IJsland, en ik hoop dat de resterende weken de mooiste zijn.

Maar het is je wel geraden dat je terugkomt!

Liefs, Daantje

• 30 Juli 2010 - 20:03

Janouschka:

heey!
    fijn dat je snel weer thuis komt! We missen je wel hoor hier! en je gezang:P.

Kusje!

• 31 Juli 2010 - 08:16

Laura:

Hey meis!
    Al weer bijna tijd om terug naar het oude, vertrouwde brabant te keren! Kunnen we weer samen ondefinieerbare prutjes maken!! Hadden laatst trouwens dubbelvla in huis, dus heb de proef op de som genomen! Flink roeren..kommetje voor de deur...hmmmm..dat lijkt er toch verdacht veel op...;)

Tot snel!!! Kus

• 03 Augustus 2010 - 07:54

Ilse:

AAAAAAAAAAAAHHHH NOG MAAR 3,5 WEEK!! :D

• 04 Augustus 2010 - 21:45

Jorik:

dankje voor de felicitatie ^^ en geniet nog msar effetjes daaro!

x jorik