Hoogland, Landsmót en foto's! - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu Hoogland, Landsmót en foto's! - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu

Hoogland, Landsmót en foto's!

Door: Eline

Blijf op de hoogte en volg Eline Jessica

04 Juli 2010 | IJsland, Blönduós

Wow dat is weer effe geleden. Tussendoor nog 1000 redenen gehad om te bloggen maar niet de tijd gevonden om een stukje te schrijven.

Twee weken geleden kwam er een jongen uit Reykjavik meewerken, Thorkell. Hij kreeg mijn kamer 1 en ik een upgrade: kamer 2. Die week zijn we eindeloos vaak naar het hoogland geweest. Eerst drie keer met schapen en de laatste keer met de paarden. Voor mij was de week weinig anders dan anders op de tochtjes naar het hoogland na, Thorkell heeft zich vermaakt met achter schapen aanrennen om ze naar stal te halen, waarvandaan ze in een vrachtwagen zijn geladen en naar het hoogland zijn gebracht.
Vrijdags hebben we de jonge paarden naar het hoogland gebracht. Te paard. Ik reed mee voorop, de paarden liepen los achter ons aan. Toen we op de heuvel waren keek ik achterom, en zag daar de hele kudde met op de achtergrond het dal van boven. Echt zo schitterend, echt heel gaaf. Het was ook schitterend weer en ik reed op mijn favoriete paard die perfect naar mij luisterde en wist wat de bedoeling was. Echt geweldig!
De schapen wegbrengen was net zo leuk. De ene dag was het schitterend weer, de volgende dag was het erg mistig. Met de zon is het hoogland echt de mooiste plek op aarde, echt een paradijsje, maar met die mist... het was heel spookachtig en ik kreeg er een beetje de kriebels van. Herkende de weg ook veel slechter terwijl ik er gewoon vaker geweest was.

Verder is het gehalte Nederlanders erg hoog op het moment. Heel raar om Nederlands te praten tegen gasten en zelfs een aantal mensen te kennen! Maar gezellig is het wel. En druk. Veel wilde hier avondeten waardoor we elke avond voor 15-20 man hebben gekookt. Tussendoor nog een bus toeristen op de koffie, hoppa, weer 2 vaatwassers vol en een middag werk. Maar gezellig is het wel. Iedereen maakt graag een praatje en veruit de meeste zijn erg vriendelijk en geinteresseerd.

Al die Nederlanders zijn misschien wel door de Landsmót hiernaartoe getrokken. Een grote paardenwedstrijd die niet door kon gaan omdat op IJsland zoveel paarden ziek zijn. Als alternatieve activiteit was er een keuring. Gisteren ben ik er met de familie mee naartoe geweest. 's Ochtends vroeg opgestaan om het guesthouse in orde te maken en op tijd naar het terrein te kunnen vertrekken wat gelegen is in Skagafjödur, vlakbij Varmahlid. Een schitterende locatie waar echt hele mooie paarden naartoe gekomen waren om gekeurd te worden. De vroege gasten, waaronder wij, konden de auto zo parkeren dat we vanuit de voorruit op de baan keken. Heel handig aangezien het 's ochtends ging regenen en we mooi vanuit de auto naar de keuringen gekeken hebben. 's Middags klaarde het wat op en heb ik lekker op de helling gezeten. Als de zon doorkwam was het warm, maar het zonnetje heeft niet veel geschenen. Ik was erg blij met de deken die Theo en Geertje bij hadden en nog blijer was ik dat ik mijn winterjas meegenomen had. Ik heb begrepen dat het in Nederland rond de 30 graden was, nou hier niet dus!
Behalve aangemoedigd door applaus begonnen ook veel auto's te toeteren bij wijze van applaus. Echt geweldig grappig! De paarden waren totaal niet onder de indruk. In Nederland zou je zoiets niet moeten proberen...

En om het gehalte Nederlanders wat extra op te krikken waren Merel en Marielin hier op bezoek. Merel heeft hier vorig jaar gewerkt en Marielin was mee voor de gezelligheid geloof ik. En gezellig was het! We zijn naar de watervallen in het hoogland geweest. Het was heerlijk weer en het was daar echt schitterend. We hebben echt superveel foto's gemaakt die ik nog uit moet zoeken maar die in ieder geval echt de moeite waard zijn!

Over foto's gesproken.. volgens mij heb ik nog niet zoveel foto's geplaatst? Wat al op internet staat, staat hier! Kijk ze! http://picasaweb.google.com/Rakeltje/HofDeel2#

• 04 Juli 2010 - 19:15

Annette:

Gezellig al die vakantiegangers. Het zal inderdaad best raar zijn om weer Nederlands te praten. Kan je trouwens al een een beetje ijslands meepraten?

Wauw wat een gaaf gevoel ja, achter je kijken en dan een uitzicht hebbben met een kudde ijslanders en bergen.

Mooie foto's zeg, wat een rust en vrijheid heb je daar. Ik vroeg me af wat voor schapenras ze daar hebben?

• 04 Juli 2010 - 20:43

Tante Loes:

Hoi Eline,
    Wat een leuk verhaal heb je weer geschreven. Ook bij onze buren was er gisteren een keuring... en de regen viel met bakken uit de lucht. Vorige week was de Zeeuwse dag van het paard. Daaraan is deelgenomen door circa 800 paarden uit alle windstreken. De dag is afgesloten met een zestienspan trekpaarden. Helaas hebben we dat gemist, maar volgend jaar gaan we er zeker naar kijken.
    Alles gaat hier zo zijn gangetje. Sinds donderdag is ons terras klaar, wat een luxe zeg! Vrijdag was het te heet om het te poetsen (en wilden we de match niet missen, een goed excuus dus) en gisteren regende het dus. Het vuil is weggeregend en de grauwsluier valt gelukkig mee, ik denk dat ik het wel in één keer schoon krijg. Zo niet, dan toch maar. Kijk er na al die jaren wel naar uit om het gezellig in te richten. De planten bloeien zo mooi dat ze een goede plek verdienen.
    De zomervakantie midden is begonnen, dat is meteen goed te merken. In het dorp is het gezellig druk, in de winkels wat minder gezellig...! Maar ja, welk dorp met nauwelijks 1000 inwoners heeft zoveel voorzieningen als het onze. Die twee maanden nemen we dan maar voor lief, nietwaar.
    We kijken weer uit naar je volgende belevenissen!
    Hartelijke groetjes van oom Lennart en tante Loes en een dikke knuffel van ons dametje

• 04 Juli 2010 - 20:45

Linde:

Hoi,

lekker druk geweest zo te horen, wat lijkt me dat gaaf met zo'n grote kudde naar het hoogland te rijden zeg!

en ik zou de temperatuur graag met je ruilen, heb het echt met heel veel moeite overleefd die hitte hier. dus van mij mag de winter wel weer komen hoor.

ik hoop dat ik je snel weer een keer spreek

xx

• 05 Juli 2010 - 10:36

Elke:

Lieve Eline, volgens mij heb jij de tijd van je leven daar! Het paardenmeisje in mij is stikjaloers, de mama brengt me weer met twee benen op de grond. Voor mij een tijd die voorbij is, maar ik kan me helemaal inleven in jouw geluk. Je laat wat achter, maar je krijgt er een ervaring voor terug die je NOOIT meer vergeet.
    Knuffel, Elke