Luisteren - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu Luisteren - Reisverslag uit Blönduós, IJsland van Eline Jessica Hoeven - WaarBenJij.nu

Luisteren

Door: Eline

Blijf op de hoogte en volg Eline Jessica

01 Mei 2010 | IJsland, Blönduós

Gisteren luisterde ik naar mijn eigen ademhaling. Die had ik nog nooit zo hard gehoord. Jeetje. Zo stil is het gewoon. Geen auto's, laat staan sirenes van brandweerwagens, nee helemaal niks.
Vaak hoor ik hier de wind. Soms hoor ik de wind zo hard dat ik niks anders hoor. Vaak hoor ik schapen blaten. Elke ochtend blaten de schapen zo hard dat ik niks anders meer hoor. En anderen mij dus ook niet, als ik wat wil zeggen. Verder hoor je geluid van de vogels. Twiet twiet zoals in Nederland, en gakgakgak van de zwanen en ganzen. En het stromende water. Toen ik hier net was klonk dat veel luider, nu valt het wel mee. Het meeste smeltwater is weg. Het klonk een beetje als een snelweg op de achtergrond. Tja dat is dan weer het eerste waar ik als Nederlander aan moet denken.
Ook hoor ik vaak vroem vroemmmmm. Soms van auto's (we gaan met de auto naar de paardenstal die 15 minuten lopen aan de andere kant van de heuvel ligt) maar vaker van de quads. Naar de schapenstal, om ganzen weg te jagen, ermee naar de paardenstal, vroem vroem vroemmmmmmm. Gisteren heb ik voor het eerst de quad gereden. Een heel nieuwe ervaring, erg koud zelf voor zo'n warme dag maar wel vet stoer! Nouja.. als ik zie in wat voor tempo iedereen ermee rondscheurt ben ik een watje. Maar toch, ik vind het cool. Vroemmmmmm!

Niemand heeft het over het weer in Nederland. Ik geloof dat ze allemaal bang zijn omdat het hier wellicht iets kouder is. Nou ik moet toegeven, iets kouder is het ja. Maar de zon is volop aanwezig! Eergisteren wanhopig mijn gezicht schoon staan boenen. Stof? Het lijkt wel oranje. Ik denk dat mijn gezicht oranje is met rode blosjes op mijn wangen. Vast de schuld van de lamp! En ik kreeg het er niet afgeboend. Geen stof. Zongebruind dus. Zo slecht is het hier helemaal niet.

De 10 graden halen we denk ik niet, maar het gras zie ik wel groeien. Groener, langer, de ene dag meer dan de andere maar ik kijk het gewoon uit de grond. Hopelijk staat er binnenkort genoeg gras zodat de schapen lekker naar buiten kunnen. De zon schijnt al dagen volop en het is droog. Eigenlijk te droog voor het gras.

Ik raak echt gewend aan het landschap, de ruimte en de afstanden. Ik kan me niet voorstellen wat er tussen het woonhuis en de rivier allemaal zou staan in Den Bosch. Voor ik in Den Bosch bij de Lidl zou zijn, dan ben ik hier nog niet eens bij de schapenstal. En de paardenstal bevind zich ergens in het stadscentrum van Den Bosch ofzo. Ik kan maar geen realistische vergelijking maken. Van de week had ik prachtig uitzicht over de vallei. Maar mijn gevoel voor diepte en afstand verdween er een beetje door. Van de ene kant was het net alsof ik naar een schilderij keek, van de andere kant werd ik een beetje misselijk van de hoogte en de afstanden. Heel vaak heb ik hier het gevoel dat ik naar schilderijen kijk. Behalve de stukken die ik zelf gelopen heb. Daar heb ik het hoogteverschil gevoeld, de afstanden ervaren. Vanaf dat moment worden die plaatsen realistisch. De rest blijft voorlopig een schilderij.

• 02 Mei 2010 - 00:55

Tim:

Heey eli,

Wat schrijf je toch super leuk. Ik waan me voor een paar minuten helemaal in ijsland. Heerlijk zo die serene rust, de vogels, de wind en de schapen.

Stoer van je dat je Quad hebt gereden. Dat is toch ook nog wel een wens van mij om dat ooit nog eens te doen. Geweldig! :D

Blijf vooral zo schrijven dan printen we het uit en laten we het publiceren als je terug bent ;) bestseller! gegarandeerd!

x Tim

• 02 Mei 2010 - 07:28

Cindy:

Hey Eline, mooi geschreven weer! Zoals Tim al beschreef, ik waan me ook in IJsland nu! Waauuwww...Heerlijk lijkt me dat. Maak maar veel fotoos dan kunnen we hier met je mee kijken naar je mooie schilderijen,
    Liefs Cindy

• 02 Mei 2010 - 08:16

Jan Sw:

tim mag het publiceren,maar mag ik dan je literair agent zijn. succes verzekerd!

• 02 Mei 2010 - 08:16

Jan Sw:

tim mag het publiceren,maar mag ik dan je literair agent zijn? succes verzekerd!

• 02 Mei 2010 - 08:27

Mam:

Ik waan me weer op IJsland als ik dit lees. Ik herken het gevoel ook dat je beschrijft. Ik hoop je gauw weer te spreken op Skype.

• 02 Mei 2010 - 08:52

Ilse:

Lientje!
    Wat zou ik nu toch graag daar bij jou in IJsland zitten. De rust lijkt me heerlijk en dan nog dat prachtige landschap..

Ik zie je al helemaal gaan op een quad, herinnerd worden aan die keer dat Amoa er zo van schrok. :P

Geniet van de rust!
    Liefs

• 02 Mei 2010 - 10:20

Tante Loes:

Hoi Eline,

Boeiend verhaal weer hoor. Over serene rust gesproken... Vanochtend om 7 uur (oom Lennart heeft dienst, vandaar dat vroege uur op de zondag!) opende ik de gordijnen en wat zag ik: twee spelende reeën op het grasveld! Nadat ze uitgedold waren, gingen ze drinken in de put om vervolgens hun spel voort te zetten. Opeens ging de jonge aanplant wel erg hard tekeer, te meer omdat het nagenoeg windstil was en ja hoor, de dames deden zich te goed aan ons mooie groen!
    Ons eendenpaar wisselt de drinkput nu af met de vijver. Als zij daarin zwemmen klotst het water alsof er een orkaan doorheen gaat. Vervolgens leggen ze zich te drogen in het grasveld en controleren ze mij of ik wel aan het werk ben. Het waterhoentje is haar alleenrecht dus kwijt. Het Zeeuwse land, variatie genoeg... een boek daarover schrijven is niet zo moeilijk. Bij de buren op de manege is vandaag weer een wedstrijd en aan de andere kant vieren de toeristen meivakantie op de campings. We hebben nu ook een indianencamping met tipi's in de weg. Een vreemd gezicht zo in het boerenland, maar tegelijkertijd heel bijzonder: de eigenaresse laat er haar gasten de indianencultuur 'beleven'.
    En bij ons die serene rust, met alleen wat vogelgeluiden, waarvan Proemel en ik vandaag extra genieten. Met recht een "Rijkebuurt" om in te wonen!
    Ik zie je al helemaal voor mij op die quad. Bij onze jaarlijkse halve marathon mogen we er ook altijd een paar lenen voor bevoorrading, hulpdiensten op het strand etc. Daarvoor is het helemaal niet moeilijk om berijders te krijgen...!
    Veel plezier verder en groetjes, ook van oom Lennart, en natuurlijk een dikke knuffel van Proemel die net weer APK is goedgekeurd voor het komende jaar,
    Tante Loes

• 02 Mei 2010 - 20:18

Robbert:

Hoi Eline,

Het heeft me een week gekost, maar ik ben bijgelzen hoor ;). Wat schrijf jij veel en leuk zeg, blijven doen!!

Het klinkt fantastisch om daar te zijn, het andere weer, de andere taal en de andere omgeving... Het moet geweldig zijn om dat allemaal mee te maken! Ik zou bijna zelf naar ijsland willen, ondanks de kou!!

Groeten,
    Robbert

• 04 Mei 2010 - 09:57

Mieke:

lekker he... ruimte en stilte (als de wind eens een keer wil gaan liggen tenminste) :). ik heb ook echt weer helemaal zin om naar het noorden te gaan. Vertrek zaterdag als het goed is :), paarden gaan vrijdag.
    heb denk ik geen tijd om even bij je langs te komen (zat. middag een rit vanuit husavik voor 'vrouwelijke vikingen'! we gaan dan op saltvik kjötsúpa eten en bier drinken na het paardrijden. hoop dat ik op tijd ben om mee te rijden. eerst even 6 uurtjes in de auto en dan te paard en aan het bier - zal ik wel zat van worden na zo'n dag), maar ik zal naar je zwaaien als ik over de 1 langs de afslag rijd! ;)
    Weet je al meer over of je naar de landsmót kan komen?